Miért nem használom, amit már tudok?

Miért nem használom, amit már tudok?

Elvégeztem már egy csomó képzést, olvastam egy rakás okos dolgot, tudom is, hogy mit és hogyan kellene csinálnom, mégsem teszem. Miért vagyunk így ezzel – mindnyájan? Illetve majdnem mindnyájan – van azért, akinek könnyebben megy.

Tudni valamit egészen más tészta, mint csinálni. Ha már tészta: mindenki tudja, hogy hogy kell tésztát főzni, nem? Aztán miért van az mégis, hogy a legjobb spagetti vagy makaróni mégsem feltétlenül az, amit én csinálok? Mert a legnehezebb dolog az életünkben az, amikor valami új dolgot kell csinálnunk – valamit másképp, mint eddig. Sokkal egyszerűbb és kényelmesebb a régi szokásainknál megmaradni, és álmodozni arról, hogy milyen jó lenne, ha másképp tudnánk csinálni. Például úgy, ahogy legutóbb tanultuk.

De mi segíthet abban, hogy ezt valóban meg is tegyük? Kell hozzá néhány apró trükk (meg persze némi elszántság is)

  • képzeld el, hogy milyen lesz, ha már használod a tanult képességeket, készségeket, zökkenőmentes beszélgetések, élvezetes futás, folyamatos mondatok egy másik nyelven... ❤️)
  • tűzz ki apró, de megvalósítható célokat, és amikor elérsz egyet – ünnepeld meg! (pl. ezen a héten eljutok addig, hogy 3 szakaszban lefussak 10 percet)
  • a könnyebb helyzetekkel kezdd, és fokozatosan tedd ki magad egyre nehezedő kihívásoknak (ne várd magadtól, hogy rögtön a maratont fusd le)
  • beszéld meg valakivel, hogy mire készülsz, és számolj be a lépésekről. Kérd meg, hogy figyelmeztessen, ha eltérsz a tervedtől („azt mondtad, hogy nem húzod fel magad ezeken a helyzeteken, hanem konstruktív visszajelzést adsz”)
  • készíts tervet: mikor, hol, mit fogsz pontosan megtenni
  • ne halogasd – ha nem vagy egy tervkészítő alkat, akkor csináld rögtön, amikor eszedbe jut, vagy megfelelő helyzetbe kerülsz, ne halaszd későbbre (tényleg kellene most valami kedveset mondanom neki, de semmi nem jut eszembe..., majd átgondolom, és visszajövök - nem fogsz)
  • tartsd legalább annyira fontosnak a magadnak tett ígéretedet, mint amit másoknak (családodnak, barátaidnak, ügyfelednek) teszel
  • és egy bónusz ötlet: kezeld úgy az új viselkedést, mintha az életed múlna rajta (mondjuk kötelező orvosi előírásként 😊)

Sok próbálgatós alkalom kell ahhoz, hogy egy-egy új szokás kialakuljon, ahhoz, hogy a tudásunk beépüljön a mindennapjainkba. De nem lehet a második alkalomnál kezdeni. Láss neki most, keress támogatókat, és legyél nagyon büszke magadra minden egyes lépésnél. Menni fog!

 

Kérd ingyenes e-bookunkat az eredményes online tanulásról itt