párbeszéd a kamaszokkal - flow4learning

Segítsééééég! Egy (kettő, három…) kamasszal kell együttélnem!

Kamasz a gyereked? Olyan édes volt még nemrég, és most kibírhatatlan? Folyamatos összetűzésben vagytok, és a türelmed már egy cérnaszálon lóg? Nyugi, ki lehet bírni, csak nagyon nehezen.

Van három alapvető dolog, amit érdemes szem előtt tartanod – hátha segít. Feszült állapotban nehéz higgadtan gondolkodni, szóval amikor éppen levegőhöz jutsz, gondol át ezeket - erőt adhatnak a mindennapokhoz.

  

  1. mi a valódi ok?

    Amikor kitör egy veszekedés, amikor elhangzik egy nem éppen sikeres beszólás, és ettől elszáll az agyunk, akkor nem gondolunk arra, hogy ez nem ezért van, mert a gyerekünk éppen veszekedni akar, csak éppen így sikerül. De vajon mi lehet mögötte? Mi bántja éppen? Mi lehet a valódi oka ennek a viselkedésnek? Hátha van rá magyarázat.

  2. legyél elérhető!

    A kamaszokkal akkor lehet és kell beszélni, amikor ők akarnak veled. elérhetőnek kell lenned. Ha nem vagy ott, amikor ő szeretne elmondani valamit, akkor kész, lemaradtál – azzal a témával/beszélgetéssel nincs másik lehetőség. De lesz másik alkalom. És minél többször vagy ilyenkor elérhető, annál inkább tudni fogja, hogy számíthat rád. 

  3. kezeld partnerként! 

    Bármilyen hihetetlennek is tűnik néha (pedig állandóan ezt próbálja bemutatni), a kamasz is önálló személyiség, ugyanazok a jogok és kötelezettségek „járnak” neki is, mint bárki másnak a családban. Beszélj vele ezekről – persze ne akkor, amikor a legnagyobb a feszültég, hanem a váratlan, nyugodt pillanatokban. És ha ilyenkor inkább kérdezel, mint megmondasz, akkor érdekes titkokra derülhet fény.

És még két dolog: hidd el, neki sem jó ez így, és neki is nehezére esik – de nem tud vele mit kezdeni, így jönnek ki belőle a dolgok, ebben az életszakaszban így tud kommunikálni. És itt van a megoldás kulcsa is: „ebben az életszakaszban”. Az a jó hír, hogy ez elmúlik. Csak ki kell várni. Drukkolunk. 

Ha megadod a módját és az idejét a beszélgetéseknek, ha tudja, hogy szereted, akármilyen nehéz is őt most elviselni, akkor könnyebben juttok újra közel egymáshoz.


Nézd, készítettünk neked egy kurzust, hogy könnyebben vedd az akadályokat – kukkants bele!