Az online tanulás kihívásai

Az online tanulás kihívásai

"Ó de izgalmas ez a tanfolyam, nem is drága, gyorsan meg is veszem magamnak!" "Hű, bejött egy fontos munka, ezt most megcsinálom, majd később visszatérek a videókhoz." "Jaj, már egy hónapja felé sem néztem, de ígérem, tényleg be fogom fejezni ezt a kurzust!" "Ah, az elejére már nem is emlékszem.. esélytelen a dolog, a linket már nem is találom.. ez ablakon kidobott pénz volt"

Volt már ilyen élményed? Bevalljuk, nekünk volt. A listánkon szerepel félbehagyott több online tanfolyam is a design thinkingtől a tornázáson át a tízujjas gépelésig. Miért ilyen nehéz ez a műfaj? Miért van, hogy mindössze a tanulók 4-20%-a fejezi be azt az online tanfolyamot, amit elkezdett – még akkor is, ha ő maga fizetett érte?

Összeszedtük az 5 leggyakoribb nehézséget – és pár tippet, hogy mi lehet ezekre a megoldás.

KIHÍVÁS #1: HALOGATSZ

Nincs külső kontroll, nincs határidő, te magad döntöd el, mikor nézed meg a videókat. Ennek nagy előnye a rugalmasság, és nagy hátránya, hogy könnyen felülírják a tervet sürgős feladatok. Ha nincs valaki, aki számon kérne minket, hajlamosak vagyunk halogatni, a mindennapokban ritkán tesszük prioritássá az önfejlesztést.

Megoldás:

 • Foglalj be a naptáradba olyan időket, amikor a kurzussal foglalkozol!
 • Olyan kurzust válassz, ahol vannak ellenőrző pontok, támogatnak a végigvitelben!
 • Szövetkezz másokkal, csináljátok közösen a tanfolyamot, legyen tanulótársad!

KIHÍVÁS #2: NEHÉZ FENNTARTANI A FIGYELMED

Elképesztően felgyorsult világot élünk, ingerek tömkelege verseng a figyelmünkért. Mikor olvastál végig utoljára elmélyülten egy hosszú, elemző cikket? A mai filmek, videók készítésekor több módszert is alkalmaznak azért, hogy ott tartsanak bennünket a képernyő előtt, különben lankad a figyelmünk. Te milyen gyakran ellenőrzöd a telefonodat, hogy jött-e új értesítés?

Megoldás:

 • Amíg az online kurzussal foglalkozol, kapcsolj ki minden mást a számítógépeden, pl. a levelezőprogramot vagy a csetet. Tedd félre és némítsd le a telefonodat meghatározott időre.
 • Olyan kurzust válassz, ami fenn tudja tartani a figyelmedet: inkább több rövidebb videó, beépített interaktív gyakorlatok.
 • Használd a Pomodoro technikát (25 perc fókuszált munka / tanulás + 5 perc szünet)

 

KIHÍVÁS #3: EGYEDÜL VAGY

Kutatások szerint a tanulás akkor a leghatékonyabb, ha az társas tevékenység. Ezt az oktatásban is kezdik felismerni, egyre gyakoribb a projektmunka, amit csapatban kell elvégezni a diákoknak. Az ember közösségi lény, és fontos hatás a jótékony társas nyomás, ami plusz motivációt ad a tanuláshoz. Ha az online kurzust légüres térben végzed, nem kérdez rá senki, nem látod, mások hogyan haladnak, mivel küzdenek, mik a sikereik, akkor érthető, hogy sokkal nehezebb fenntartani a lendületet. 

Megoldás:

 • Keress társat a tanuláshoz, végezzétek együtt a kurzust!
 • Válassz olyan tanfolyamot, ahol tudsz csoportban haladni!
 • Csatlakozz olyan közösséghez, akiket az adott téma összeköt.

KIHÍVÁS #4: NEM JÓL VÁLASZTOTTÁL

Van, hogy azért nehéz a tanulás, mert menet közben rájövünk, hogy nem jól választottunk.. Nem tetszik a téma mégsem, nem szimpatikus az oktató, nem jól van felépítve a tanfolyam..

Nehéz néha előre eldönteni, hogy az adott kurzus valóban nekem való-e, tényleg hasznos lesz-e a tudás, amit ott meg tudok szerezni.

Megoldás:

 • Ezt a témát annyira fontosnak gondoljuk, hogy ezt szeretnénk külön kifejteni: külön blogposztban is írunk majd róla

KIHÍVÁS #5: NEHÉZ BEÉPÍTENI

Egyik mottónk, hogy „minden tudás pontosan annyit ér, amennyit alkalmazunk belőle”. És néha bizony nem is könnyű átfordítani az elméleti tudást gyakorlati tudássá. Ha megnézek egy főzős műsort, hiába értem, mit csinál a képernyőn a séf, otthon nem biztos, hogy egy videó alapján pontosan úgy tudom reprodukálni az ételt. Ugyanígy van ez a készségeinkkel is: tanulnál online biciklizni? Úszni? Vagy például konfliktust kezelni?

És hidd el, nem is lehetetlen! Tudjuk ugyanakkor, hogy milyen kihívásai vannak egy ilyen tanulásnak, és hogy mire érdemes figyelni, hogy amit megtanulsz, azt aprópénzre is tudd váltani a mindennapokban.

Megoldás:

 • Ez a téma szívünk csücske. Az a célunk, hogy akik nálunk tanulnak, tényleg alkalmazzák is a mindennapokban, amit megtanultak. Erről írunk is egy kicsit többet – hamarosan.

Mi a tanulság? Hogy ha azt érzed, hogy az online tanulás nehéz – nem benned van a hiba! Ezek általános kihívások, ismerjük őket, találkozunk velük mi is. És mégis szeretjük az online tanulást, mert bármikor, bárhol működik, és egy kis gyakorlással hasznossá is tudjuk tenni magunknak.

 

Kérd ingyenes e-bookunkat az eredményes online tanulásról itt