A vezető, aki energizál

A vezető, aki energizál

Kiváltságosnak éreztem magam az egyetemi évek alatt, mert járhattam Popper Péter, a kiváló és ismert pszichológus óráira az ELTE pszichológia szakán. Nem volt egyszerű ember, de ez volt a szuperképessége is – MERT provokatív lenni. A negatív érzelmekről szóló előadását például azzal az ébresztő megállapítással kezdte, hogy „egy szar nem kell fel reggel”. Vagyis aki telve van negatív érzésekkel önmagával és a világgal szemben, nagyon nehezen motiválható bármire.

Popper Péter ütős véleménye azért kísért mostanában, mert azt látom, hogy az új normális kihívásaiban, az állandó változásban, a sok home office-os elkülönültségben sokan egyre kevésbé tudnak örülni, egy alagútnak élik meg a napi életüket és egyre kevésbé bíznak a jövőben.

Mit tehetünk ellene vezetőként?

  1. Építsünk Barbara Fredrickson pozitív pszichológiai koncepciójára és kutatásaira, ami azt bizonyítja, hogy minél több pozitív érzelmet tud megélni valaki például a munkahelyén, annál inkább kinyílik a gondolkodási perspektívája és több lehetőséget vesz észre a problémák megoldására - kreatívabbá válik.
  • Első lépésként képzeljük el úgy a munkatársainkat, mintha vízililiomok lennénk. Sötétben – negatív érzelmek között – bezárulnak, alig látnak ki magunkból. A napsugár, vagyis a pozitív érzelmek azonban arra ösztönzik őket, hogy kinyíljanak, befogadják a világot, előre nézzenek.
  1. Hozzuk őket pozitív érzelmi állapotba. Hogyan?
  • Legyünk a pozitív energiák kialakításában jó vezetők, tehát erősség- és erőforrásvadászok – kutassuk állandóan kollégáink értékeit, eredményeit, erősségeit és erőforrásait, hogy azokról visszajelzést adjunk, és azok további kiaknázására buzdítsuk őket. Természetes és hiteles módon erősítsük az egészséges önbizalmat bennük, hogy bátran nekivágjanak a nehéznek tűnő feladatoknak is.
  • Figyeljünk arra is, milyen szavakat használunk, és milyen témákat dobunk be a szervezeti köztudatba. Ha például túl nagy az elvándorlás a szervezetben, ne azt tegyük, amit a hagyományos józan ész diktálna, vagyis, hogy mélyen elemezzük mélyen a fluktuáció okait és meetingek sorozatán át az beszéljük meg a vezető társainkkal, hogy mi a baj a szervezettel, vagy a távozó kollégákkal, hanem abba a gondolkodásba vonja be őket, hogy milyen egy olyan szervezeti működés, ami vonzza a munkatársakat és ahol öröm dolgozni.
    A szavak ugyanis világokat teremtenek.

A vezetőtől jövő megerősítések és a pozitív témákat behozó szavak és kérdések nehéz, bizonytalan, változó világban is tettrekész önbizalmat és a jövővel kapcsolatos optimizmust és bizalmat hoznak be, és erre nagy szükségünk van ezekben az időkben.

Miskó Diana

 

Jelentkezz ÉLŐ konzultációkat tartalmazó online programunkra itt