Hogy lehetnék appreciative, amikor mindenki az én véremet szívja…

Hogy lehetnék appreciative, amikor mindenki az én véremet szívja…

Amikor a tréningeken a pozitív pszichológia és az appreciative (elismerő-támogató) megközelítés kerül szóba, nagyon sokszor hallom, hogy – „oké, de hogyan is lehetnék appreciative, amikor mindenki az én véremet szívja… időnként nem tudok mit tenni, elborul az agyam”.

Appreciative-nek lenni valóban nem könnyű: belső munkát is igényel – egyfaja belső karbantartást – időt kell fordítanod a töltődésedre. Ha csak félig vagy negyedig van feltöltve az energiatartályod, akkor nem biztos, hogy minden úgy megy, ahogy reméled… Ez nem spórolható meg. Ha azonban vannak rövid, egyszerű, könnyen használható technikáid, akkor ezek nagy segítségedre lehetnek akkor, amikor dühös leszel, vagy éppen kezd elborulni az agyad.  Ha ezeket napi rutinná teszed, komoly segítségedre lehetnek a mindennapokban.  

Két rövid, a mindennapokban is gyorsan alkalmazható eszközt olvashatsz most alább, amelyeket érdemes kipróbálni – és napi rutinná tenni.   

1. Az öt érzékszerv technikája

Amikor valami kezd feldühíteni és érzed, hogy elveszíted magaddal a kapcsolatot, akkor csak csukd be a szemed, vegyél néhányszor mély lélegzetet, úgy, hogy az orrodon beszívod és a szájon keresztül engeded ki a levegőt. Lazíts, és csak figyelj a légzésedre – hogyan áramlik a levegő be az orrodon keresztül és érzed az áramlást a szádon kifújáskor.

Majd nyisd ki a szemed és tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket az öt érzékszervnek megfelelően:

  • Mit látok éppen? (Nevezd is meg a bútorokat, környezet tárgyait, amiket látsz magad körül.)
  • Mit érzek a bőrömön? (Pl. a szék textúráját vagy a ruha érintésének érzetét.)
  • Milyen hangokat hallok? (Milyen hangok, neszek, zajok vannak jelen vagy szűrődnek be kintről.)
  • Milyen szagokat, illatokat érzek?
  • Milyen ízeket fedezek fel a számban?

Ha megvagy, zárásként vegyél egy mély lélegzetet. Mindez nem több egy 1-2 percnél, és máris kapcsolatban vagy magaddal.

2. Legyen egy tárgyad

Amikor érzed, hogy olyan érzések kezdenek magukkal sodorni, és elvinni a fókuszodat, amiket nem szeretnél, akkor egy egyszerű tárgyra való fókuszálás nagy segítségedre lehet.

Jó, ha tartasz magadnál vagy a fiókodban egy egyszerű követ vagy egy számodra érdekes textúrájú tárgyat, ami tetszik neked, szereted megérinteni és elfér a tenyeredben. 

  • Tartsd a kezedben ezt a tárgyat és kezdd el megfigyelni, fókuszálj erre a tárgyra: hogy néz ki, milyen a textúrája – sima, hullámos, hogyan veri vissza a fényt, esetleg csillog. Milyen a súlya, milyen az érzet, ahogy ott van a kezedben…
  • Tölts el egy kis időt a tárgy megfigyelésével – segíteni fog az ún. földelésben, hogy ne ragadjanak magukkal az érzések.

Amikor a mindennapok szélviharában vagy, és sodornak az érzések, akkor éppen elég a víz felett maradni… Ilyenkor jön jól igazán, ha van néhány begyakorolt eszközöd, amiken nem kell gondolkodnod, egyszerűen csak csinálod, és jobban érzed magad. Minél többször csinálod, annál inkább.

Rabec István

 

Jelentkezz ÉLŐ konzultációkat tartalmazó online programunkra itt